Με τον αυξανόμενο επιπολασμό της Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) η ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση για επαγγελματίες υγείας είναι καίριας σημασίας. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της ΔΑΦ εκτιμάται ότι είναι περίπου 1 στα 100 παιδιά, ή περίπου 1%, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.
Για το λόγο αυτό οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι δεόντως καταρτισμένοι ώστε να αντιμετωπίζουν τις ιδιαίτερες προκλήσεις που βιώνουν τα αυτιστικά άτομα, διασφαλίζοντας την παροχή κατάλληλης φροντίδας και υποστήριξης καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Παρά τους αυξανόμενους αριθμούς, πολλοί επαγγελματίες υγείας αναφέρουν ότι νιώθουν απροετοίμαστοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών με αυτισμό. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ανεπαρκής εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες διαγνώσεις, ανεπαρκή πλάνα θεραπείας και έλλειψη κατανόησης των ειδικών αναγκών υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με τη ΔΑΦ.
Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με ΔΑΦ χρησιμοποιούν συχνότερα τις υπηρεσίες του τμήματος επειγόντων περιστατικών, επειδή χρησιμοποιούν λιγότερο προληπτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σπάνια προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της θεραπείας ασθενών με ΔΑΦ.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με ΔΑΦ πεθαίνουν κατά μέσο όρο 12 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό (Westminster Commission on Autism, 2016). Αυτός ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος για όσους έχουν επιπλέον αναπηρία (Mencap, 2018; Mencap, 2012). Ως αποτέλεσμα, ορισμένα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να αποφεύγουν περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης επειδή τους προκαλούν άγχος.
Εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης που επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό και τις στρατηγικές παρέμβασης, οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών φροντίδας που παρέχουν.
Με αυτό τον τρόπο προάγεται επίσης ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι ασθενείς νιώθουν ασφάλεια. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης είναι απαραίτητη για τη γεφύρωση του χάσματος στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τα άτομα με αυτισμό και τη διασφάλιση της ποιοτικής φροντίδας που τους αξίζει.
Έργο Health: Τα θέματα σε αυτό το εγχειρίδιο είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης εμπειρίας των εταίρων του έργου και της έρευνας που διεξήχθη στην πρώτη φάση του έργου. Η έρευνα περιελάμβανε επαγγελματίες υγείας, αυτιστικά άτομα και μέλη οικογενειών από την Ισπανία, την Κύπρο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτό το εγχειρίδιο είναι ο πρόδρομος του ολοκληρωμένου προγράμματος κατάρτισης που είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του έργου, ενώ αποτελεί επίσης, μια περίληψη όλων των βασικών θεμάτων που καλύπτονται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.